Slowcooking – oude technieken in een modern jasje.

Verhalen over vroeger boeien en inspireren mij altijd. Zo vertelde buurvrouw Rigt dat er vroeger niet op zondag gekookt werd, zondag was immers een rustdag ook voor moeders. Haar oma bracht de rijst op zaterdag aan de kook om het vervolgens in dekens verpakt te laten nagaren en warm te houden. Buurvrouw Rigt haar andere oma gebruikte hiervoor een hooikist.

Kort na het gesprek met buurvrouw Rigt stuit ik op een artikel dat gaat over de ecostoof in het blad Seasons een ouderwetse manier van koken in een modern jasje. Doordat de pan voorzien wordt van een jas blijft de temperatuur lange tijd tussen de 100 en 75 graden.

Koken in de ecostoof heeft vele voordelen.
Allereerst bespaar je door de ecostoof te gebruiken gas of elektrisch, iets wat onze aarde nu nodig heeft.
Doordat er geen sappen verdampen blijven vitaminen bewaard en zullen groenten niet snel overkookt raken en behoud de groente zijn bijt.
Ook al is de stooftijd langer, doordat er geen gevaar voor aanbranden is heb je je handen vrij om wat anders te doen.

Behalve dat koken met aandacht voor het milieu past binnen het concept van zeilschip Antonia, is deze manier van koken ook nog eens uitermate ontspannend en maakt dat de gasten hun handen vrij hebben terwijl het eten gaart. Verder is de ecostoof uitermate geschikt voor het koken met groepen, een volle pan geeft betere resultaten dan een pan met kleine porties.

Het voordeel van zelf een ecostoof maken is dat je hem in elk formaat kunt maken, mocht je minder handig zijn dan is hij ook te bestellen op www.ecostoof.nl . Deze ecostoof is geschikt voor pannen met een diameter van ca 20 cm. Tevens vind je op de deze site handige tips over kooktijden en lekkere recepten.

Kook eiland.

Nu veel mensen thuis zitten en de verveling toeslaat, hoor ik veel mensen zeggen dat ze volledig in het home cooking gedoken zijn. Zelf je ingrediënten bij elkaar zoeken geeft nog eens een extra dimensie aan home cooking. Behalve dat je je eigen voedselvoetafdruk verandert zijn de ingrediënten onbespoten en is het ook nog eens gratis, bovendien kun je bijna overal wildplukken, ook als je op drie hoog in de stad woont.

Een grote inspiratie bron om met producten uit de natuur te koken was voor mij vriendin Hetty van Westrenen, beheerder en kok van buitenschoolverblijf de Vliehorst.

Als kind trok ze al met haar vader de Kaapse bossen te Doorn in. Waar ze alles leerde over paddenstoelen en de Cantharellen en het Eekhoorntjes brood leerde onderscheiden van hun giftige dubbelganger. Opzoek ging naar beukennootjes, kastanjes, hazelnoten en walnoten, waar haar moeder dan weer noten noga van maakte.
Tijdens vakanties met de familie in Normandië werd er gevist en samen gezocht naar mosselen, oesters en alikruiken.

40 jaar later woont ze op Vlieland, een heus paradijs als het gaat om wildplukken en heeft ze haar recepten gebundeld in het kookboek Kook eiland.
Haar kookboek bevat recepten voor de beginnende wildplukker als voor de meer gevorderde. Aan wildplukken zitten soms regels, zo zijn er beschermde planten, zitten er regels aan het plukken van sommige schelpdieren en zijn sommige schelpdieren gebonden aan het seizoen. Doe van te voren kennis op, al was het al om niet per ongeluk de verkeerde paddenstoel te plukken.

Recept uit het kookboek Kookeiland.
Versterking voor het hart.

Wildplukkersniveau: 1

Likeur van dennentopjes

Ingrediënten:
0,7 liter wodka
100 gram suiker
200 gram dennentopjes
een paar jeneverbessen


Benodigdheden:
Weckpot
Fles

De lente komt eraan en ook de dennenbomen lopen uit, De zacht aanvoelende topjes zijn de basis van dit recept. Pluk ze nooit van 1 boom, dit remt de groei.

Doe alle ingrediënten in een schone pot, zet de fles 4 weken weg en schud hem dagelijks even om.
Na vier weken giet je de likeur door een zeef met daarin een schone theedoek.
Hierna kun je de likeur overgieten in een schone fles.

Voor vragen over wildplukken of als je het kookboek graag in je bezit wilt hebben, vul het contactformulier in.

Tot de zee weer roept.

Tijdens de ochtendwandelingen die Storm en ik maken is de zee confronterend ver weg en verlangen naar het samenspel van ons op het schip, van de zee en de wind lijkt in deze donkere tijd ongehoord. Een nieuw woord voegt zich bij mijn woordenschat, zeilschaamte.

En ook al is de wereld even heel donker, toch mogen we niet vergeten dat er naast dit virus wat blijkbaar niet meer te stoppen is, heel veel dingen in het leven zijn die ons blij maken. In het relatief rustige dorp waar ik woon, komen nu veel mensen die hun liefde voor de natuur hervonden hebben.
Een hele goede zaak, want dat is wat de wereld nu nodig heeft. Liefde voor de natuur. Echter niet helemaal de bedoeling als je de richtlijnen van de RIVD betreft het virus leest.

Als het niet nodig is, blijf binnen. Wat elk mens nodig heeft is voor elk mens anders, een kind heeft meer beweging vrijheid nodig dan de meeste volwassenen, een kind met problemen nog meer. Een mens met een tuin heeft buiten minder nodig dan mensen in een flat. Laten we niet oordelen, maar elkaar letterlijk en figuurlijk de ruimte geven, zolang dat nog mag. Persoonlijk ben ik dankbaar als de vakantiehuisjes in het dorp bewoont worden door families met kinderen uit de stad. Ik geniet hoe ze spelen met Storm en hoe hun ouders van de weidsheid genieten tijdens een wandeling.

Dan realiseer ik mij hoe waardevol mijn werk is, verdwijnt de zeilschaamte en met een intens verlangen kijk ik uit naar het moment dat de zee weer roept, dat we weer gaan zwemmen in de zee, kampvuren gaan bouwen op het strand, met de handen wroeten in het zand opzoek naar kokkels, of voor de minder avontuurlijke onder ons opzoek gaan naar zeesterren tijdens het droogvallen.
Tot die tijd stroom ik mee in het gevecht tegen corona.

Oesters en Bier.

Bij oesters eten denken mensen vaak aan een decadente lekkernij die je naar binnen slurpt met een vleugje citroen en wegspoelt met een slok champagne.
In het middeleeuwse Engeland werd daar heel anders overgedacht, oesters waren er in overvloed en waren goedkoop te krijgen net zoals het stout-bier. En Oesters met bier werd dan ook als een smakelijke, voedzame maaltijd gezien voor arbeiders.

Stevige smaken

Een verse oester van het wad is een ware smaak explosie, uiteraard proef je het dier maar ook de zilte smaak van de zee. Als je smaken wilt combineren met de stevige smaak van oester zal je ook moeten kiezen voor sterke smaken als tegenhanger, bitter doet het heel goed, echter houd ik er ook van oesters te combineren met zoet of zuur, denk hierbij aan aardbeien, cranberries of een lekkere frisse zure appel.

Bier

Om bier met oesters te combineren in een recept kies ik voor een stevig bier, een stout bier. De geroosterde smaak van het ongemoute geroosterde gerst en de bitterheid van de hop doen het goed in een recept met oesters. Een lichter fruitiger bier kun je heel goed serveren bij een combinatie van oesters met fruit. Denk hierbij bijvoorbeeld aan een India Pale Ale die vaak een bittere afdronk heeft.

Recept

Ingrediënten
20 oesters
0,5 liter Guinness
2 sjalotjes, fijn gesnipperd
5 eidooiers
250 gram boter
5 bosuitjes in smalle ringetjes.

Bereidingswijze
Open alle oesters boven een bakje zodat je alle vocht opvangt en zeef het vocht, zodat het vrij is van stukjes schelp.
Fruit de sjalotjes in boter en voeg hierbij het oestervocht en bier, kook dit tot de helft in.
Terwijl het vocht inkookt, is er mooi tijd om de oesters los te maken van de schelp en de bosuitjes over de oesters te verdelen en onder de oester te leggen.

Als het vocht van de oesters en het bier is ingekookt, giet het over in een stalen bakje en houd het au bain-marie warm, klop meteen de eidooiers erdoor en als dit een een massief geheel is volgen de koude klontjes boter, ga door tot het een lobbig geheel word, Het mag niet meer koken. Verdeel de saus over de oesters en plaats het 1 of 2 minuten onder de gril.

Eet smakelijk!

Ziet u uzelf nog niet zo snel oesters bereiden en laat u zich liever verwennen kijk eens bij het Oesters enzo arrangement.

Translate »