Kook eiland.

Nu veel mensen thuis zitten en de verveling toeslaat, hoor ik veel mensen zeggen dat ze volledig in het home cooking gedoken zijn. Zelf je ingrediënten bij elkaar zoeken geeft nog eens een extra dimensie aan home cooking. Behalve dat je je eigen voedselvoetafdruk verandert zijn de ingrediënten onbespoten en is het ook nog eens gratis, bovendien kun je bijna overal wildplukken, ook als je op drie hoog in de stad woont.

Een grote inspiratie bron om met producten uit de natuur te koken was voor mij vriendin Hetty van Westrenen, beheerder en kok van buitenschoolverblijf de Vliehorst.

Als kind trok ze al met haar vader de Kaapse bossen te Doorn in. Waar ze alles leerde over paddenstoelen en de Cantharellen en het Eekhoorntjes brood leerde onderscheiden van hun giftige dubbelganger. Opzoek ging naar beukennootjes, kastanjes, hazelnoten en walnoten, waar haar moeder dan weer noten noga van maakte.
Tijdens vakanties met de familie in Normandië werd er gevist en samen gezocht naar mosselen, oesters en alikruiken.

40 jaar later woont ze op Vlieland, een heus paradijs als het gaat om wildplukken en heeft ze haar recepten gebundeld in het kookboek Kook eiland.
Haar kookboek bevat recepten voor de beginnende wildplukker als voor de meer gevorderde. Aan wildplukken zitten soms regels, zo zijn er beschermde planten, zitten er regels aan het plukken van sommige schelpdieren en zijn sommige schelpdieren gebonden aan het seizoen. Doe van te voren kennis op, al was het al om niet per ongeluk de verkeerde paddenstoel te plukken.

Recept uit het kookboek Kookeiland.
Versterking voor het hart.

Wildplukkersniveau: 1

Likeur van dennentopjes

Ingrediënten:
0,7 liter wodka
100 gram suiker
200 gram dennentopjes
een paar jeneverbessen


Benodigdheden:
Weckpot
Fles

De lente komt eraan en ook de dennenbomen lopen uit, De zacht aanvoelende topjes zijn de basis van dit recept. Pluk ze nooit van 1 boom, dit remt de groei.

Doe alle ingrediënten in een schone pot, zet de fles 4 weken weg en schud hem dagelijks even om.
Na vier weken giet je de likeur door een zeef met daarin een schone theedoek.
Hierna kun je de likeur overgieten in een schone fles.

Voor vragen over wildplukken of als je het kookboek graag in je bezit wilt hebben, vul het contactformulier in.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *