Oesters en Bier.

Bij oesters eten denken mensen vaak aan een decadente lekkernij die je naar binnen slurpt met een vleugje citroen en wegspoelt met een slok champagne.
In het middeleeuwse Engeland werd daar heel anders overgedacht, oesters waren er in overvloed en waren goedkoop te krijgen net zoals het stout-bier. En Oesters met bier werd dan ook als een smakelijke, voedzame maaltijd gezien voor arbeiders.

Stevige smaken

Een verse oester van het wad is een ware smaak explosie, uiteraard proef je het dier maar ook de zilte smaak van de zee. Als je smaken wilt combineren met de stevige smaak van oester zal je ook moeten kiezen voor sterke smaken als tegenhanger, bitter doet het heel goed, echter houd ik er ook van oesters te combineren met zoet of zuur, denk hierbij aan aardbeien, cranberries of een lekkere frisse zure appel.

Bier

Om bier met oesters te combineren in een recept kies ik voor een stevig bier, een stout bier. De geroosterde smaak van het ongemoute geroosterde gerst en de bitterheid van de hop doen het goed in een recept met oesters. Een lichter fruitiger bier kun je heel goed serveren bij een combinatie van oesters met fruit. Denk hierbij bijvoorbeeld aan een India Pale Ale die vaak een bittere afdronk heeft.

Recept

Ingrediënten
20 oesters
0,5 liter Guinness
2 sjalotjes, fijn gesnipperd
5 eidooiers
250 gram boter
5 bosuitjes in smalle ringetjes.

Bereidingswijze
Open alle oesters boven een bakje zodat je alle vocht opvangt en zeef het vocht, zodat het vrij is van stukjes schelp.
Fruit de sjalotjes in boter en voeg hierbij het oestervocht en bier, kook dit tot de helft in.
Terwijl het vocht inkookt, is er mooi tijd om de oesters los te maken van de schelp en de bosuitjes over de oesters te verdelen en onder de oester te leggen.

Als het vocht van de oesters en het bier is ingekookt, giet het over in een stalen bakje en houd het au bain-marie warm, klop meteen de eidooiers erdoor en als dit een een massief geheel is volgen de koude klontjes boter, ga door tot het een lobbig geheel word, Het mag niet meer koken. Verdeel de saus over de oesters en plaats het 1 of 2 minuten onder de gril.

Eet smakelijk!

Ziet u uzelf nog niet zo snel oesters bereiden en laat u zich liever verwennen kijk eens bij het Oesters enzo arrangement.

Eén antwoord op “Oesters en Bier.”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *